Vrasje apo rastësi? Pse ekspertët vënë në dyshim provat për ish-infermieren që i mori jetën shtatë foshnjave


Teksa një ish-infermiere akuzohet për vrasjen e shtatë foshnjave dhe planifikimin e shtatë vrasjeve të vogëlushëve të tjerë, por disa ekspertë vënë në dyshim provat.

Janë zhvilluar më shumë se 21 muaj procedurave gjyqësore për ish-infermieren Lucy Letby, tashmë të dënuar me burg. Për shumë njerëz ka pasur pak vend për dyshime se Letby është vrasësja me e keqe e fëmijëve në historinë britanike.

Juristët dëgjuan dëshmi rrëqethëse nga prindërit e foshnjave që vdiqën dhe iu treguan shënime të skalitura nga Letby. Ekspertët kanë ngritur pyetje në lidhje me disa nga provat kryesore të paraqitura në gjyq.

 

Nuk kishte asnjë provë mjeko-ligjore për të vërtetuar fajin e saj dhe askush nuk e pa Letby, e cila vazhdon të ruajë pafajësinë e saj, duke shkaktuar dëm.

Kjo vlen edhe për rigjykimin që mori një vendim fajësie javën e kaluar . Edhe pse një nga mjekët arriti në përfundimin se ajo duhet të ketë ngatërruar tubin e frymëmarrjes së një foshnjeje në tre raste, ai në fakt nuk e pa atë duke e bërë veprimin.

Në vend të kësaj, rasti i prokurorisë u bazua në llogaritë e mjekëve dhe infermierëve, e u mbështet shumë në provat statistikore dhe opinionet e ekspertëve për pika komplekse mjekësore, disa prej të cilave u deshën disa ditë për t’i shpjeguar jurisë.

Rasti ishte i profilit të lartë dhe i ngarkuar emocionalisht. Juritë e njëpasnjëshme dhe familjet e foshnjave që vdiqën janë të bindur se Letby ishte përgjegjës.

Ndërsa pak nga ekspertët me të cilët foli “The Guardian” shkuan aq larg sa thanë se besonin se Letby ishte i pafajshëm, pyetjet rreth provave vunë në dyshim sigurinë e dënimeve.

Një hetim i “The Guardian” ka intervistuar dhjetëra nga këta ekspertë dhe ka parë prova të mëtejshme nga e-mailet dhe dokumentet. Ato që ngrenë shqetësime përfshijnë disa neonatologë konsulentë kryesorë, disa me role drejtuese aktuale ose të fundit, dhe disa infermierë të moshuar neonatale.

Të tjerët janë profesionistë të shëndetit publik, mjekë të përgjithshëm, biokimistë, një mikrobiolog kryesor qeveritar dhe juristë.

Këta ekspertë thanë se ishin të vetëdijshëm për vuajtjet e familjeve të përfshira dhe nuk donin të rihapnin traumën e tyre, por ishin aq të shqetësuar sa u ndjenë të detyruar të përfshiheshin.

Check Also

Çfarë po ndodh sot me monedhat e huaja? Ja me sa po blihen dhe shiten dollari dhe euro

Sot, më 13 korrik 2024, dollari amerikan blihet me 91.4 lekë dhe shitet me 92.7 lekë. Euro blihet me …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *