Shqiptarët dhe Serbët të destinuar për të jetuar në kufijtë e njëri-tjetrit, në kufijtë e luftës

Hera e fundit kur Shqiptarët dhe Serbët u bënë bashkë pas vetëftimit Serb ballkanin perëndimor ishtebeteja e Fushë-Kosovës 1389.

Betejë e humbur kjo.

Betejë e cila siç duket ishte pikënisja e një pamundësiebashkëjetese mes këtyre dy etnive totalishtndryshme.

Serbët siç erdhënpaftuar ashtu mbeten sot e kësajdite Ballkanin Perëndimor, ku përtej gjërave thuhen ajri me pushkën nacionaliste ngrehur historianëve pro palëve apo dhe atyre neutralë, një gjëdihet me siguri e provuar nga shkenca e historisë dhe jo vetëm, kjo hapsirë e madhe toke banohej historikishtprej fisesh Ilire, pas nga populli Arbër e deri tekShqiptarët e sotëm si pasardhës njëjtës linjëetnike.

Vërtetësia e kësaj është si siguria një ditë do të përballesh me vdekjen dhe ajo do të duket e bukur sa e gjithë jeta.

Përmos dalë kufij e Iliridës e cila për ngashtrirja ishte tejskajshmërisht e madhe, le të mbetemitek kufijtë e mëvonshëmArbërisë dhe principatavesaj, ku kufiri bujar ndaj Serbëve është Nishi.

Unë nuk kam qenë kurrë Nish, por me jep ndjesinë e të vajturit Mirditë, Vlorë a Tropojë.

Nishin e kemi humbur siç kemi humbur shumë pika kufitaretjera dhe kjo për shumë arsye.

Deçizive ka qenë paaftësia jonë organizativo-drejtuese.

Ndërkohë, sot Serbia politika e cilës është njëkohështrirje vetëftimi për katalizator ka uzurpimin, ishtyn Shqiptarët jetojnë akoma trevat historikishtShqiptare porasimiluara me dhunën shekulloreautoritare, jashtë këtyre kufijve, aktualishtshtetitSerb.

Duke përdorurgjitha mjetet përvetmin qëllim, krijimin e bindjes përrishkruar historinë, se këtuShqiptarë nuk ka patur, nuk kanë ekzistuar dhe Serbëtjanë lindur e rritur dhe kanë luftuar për këto toka qysh fillimet e memories herodotiane.

Nga ana tjetër, tentakula përkëdhelëse e politikës fqinjësisë mirë u lyen buzëtzgjedhurveTiranëse gjerë me pretendimin e përpjekjes përkrijuarnjë klimë bashkëpunimi rajonal shembullor.

Duke proklamuar se asgjë nuk është e pamundur dhe se ka ardhur koha e paqes madhe.

Për hir të vërtetës dhe për faqezezë, politikapjellahutë Tiranë-Prishtinë e kap karremin Serb singahera përnisur një proces paqtues mesShqiptarësh e Serbësh me parrullën: “Nëse e bënëGjermanët me Frankët, ç’na mungon Ne dhe Serbëve se bëjmë dot?”

Madje atyre Shqiptarëve veten se krahasojnë hiç me Francezët, u hakërrehen se janë dritëshkurtër dhe atyreSerbëve nuk ndihen aspak Gjermanë iu thonë ta shohin me sytë e Konrad Adenauer PAX BALLKANA-n.

Paqja Shqiptaro-Serbe do të fillojekzitojë ditën Serbia të shfaqet me një politikevetme me kartahapur dhe ti trajtojë Shqiptarët jetojnë trevat e tyre historike, por fatkeqësishtmbetura brendakufijve aktualSerbisë sot, siç trajtohen Serbët Kosovën shtet, por fytyra i flet shqip.

Megjithatë skepticizmi është tejet i madh.

Serbia s’do ta bëjë këtë, sepse e ndërtuar mbigënjeshtrat e autoktonisë dhe vetëftimit territore si përkisnin kurrë dëshiron t’ia zgjasë sa shumëjetën kësaj kështjelle rëre historike ku i mbijeton jo përshkakcilësisë ndërtimitsaj, por si pasojë e dobësisë valëve e rrahin ndër shekuj.

Nëse Serbia do vazhdojënjëjtën qasje dhe për njëçast vala rreh forcohet, kështjella e gënjeshtërtautoktone do të bjerë fatalisht duke zënë jo veç Serbinëpor gjithë ballkanin një luftë klishepërjetuarshpesh shkuarën e ku tashmën ështëzëvendësuar me politikën skuthe prej miku ditën e armiku natën.

Çdo udhëheqje Shqiptare Tiranë a Prishtinë paqtohet me politikën e dyfishtë prej rrugaçi-hajdut të Beogradit është një fatkeqësi e madhe kombëtare.  

Një politikë interesante kam dëgjuarartikulohet ngaAlbin Kurti, të cilën e quan reciprocitet.

çdo marrëdhënie reciprociteti është termi definon dhepërkufizon atë çfarë je dhe sesiqasesh.

Sa herë do të bëjmë politika reciproke ndaj fqinjëvehileqarë e dashakeqës aq herë do ta rrisimqëndrueshmërinë tonë ballkanin prej kashte kunënshtruarit ndaj fqinjëve fortë e bën kashtën thatë, e cila digjet vetvete edhe kur nuk bie zjarr.

Elton Nikolli

Check Also

Çfarë po ndodh sot me monedhat e huaja? Ja me sa po blihen dhe shiten dollari dhe euro

Sot, më 13 korrik 2024, dollari amerikan blihet me 91.4 lekë dhe shitet me 92.7 lekë. Euro blihet me …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *